Toto je reakcia na niektoré ohlasy z Twittera a blogov na nový vyhľadávač Wolfram Alpha. Čo všetko tento vedomostný počítač (computational knowledge engine) dokáže, si musíte vyskúšať sami, ja sa vyjadrím k tomu, prečo si nemyslím, že by Wolfram Alpha nahradil, či narušil hegemóniu Googlu.

Možno zaujímavé pre vedcov, pre 99% používateľov len hračka

Andy Beal perfektne vystihol aj môj názor, tak ho len voľne preložím:

Vyzerá to tak, že Alpha naplní potreby, ktoré vedecká komunita ocení, ale čo s bežnými používateľmi? No dobre, možno raz v živote budem chcieť vedieť priemernú hladinu cholesterolu svojho suseda, ale ak si budem chcieť objednať kvety online, určite sa neobrátim na Wolfram Alpha.

A to je veľká výzva, ktorej Alpha čelí. Nie je otázkou, ako presný a sofistikovaný tento vyhľadávač/databáza/index je, skutočnou otázkou je, či je použiteľný pre každodenný život. Ešte som Alphu netestoval, ale očakávam, že bude skôr konkurentom Wikipédie než Googlu.

(Kalkulačka plus Wikipédia) krát Reklama

Kalkulačka + Wikipédia = Wolfram Alpha

Presne tak, zatiaľ je Wolfram Alpha asi tak účinný ako Wikipédia s kalkulačkou po ruke. Síce mi naozaj môže ušetriť čas, ak si chcem vypočítať pomer slovenského HDP ku českému, ale keďže túto informáciu potrebujem tak raz za život, nejaký vedomostný počítač mi nenapadne použiť.

Vidieť to aj z obsahu a tónu tweetov o Wolfram Alpha alebo článkov ako na Mashable: Top 10 Wolfram Alpha Easter Eggs. Zatiaľ som našiel len pramálo článkov, ktoré by hovorili o tom, ako Wolfram naozaj využiť. Samé “zaujímavosti”… koľko dní žijem, o koľkej vyšlo slnko v deň môjho narodenia, koľko by trval let z Komárna do Prahy (keby taký existoval!), apod.

Navyše, Wolfram ešte poriadne nemá produkt a už na ňom spúšťa reklamu, čo je prinajmenšom divné. Ak chcem postaviť niečo vážne, niečo čo zmení svet, nepotrebujem predsa tých pár centov z reklamy hneď po spustení alfa verzie (?).

V budúcnosti musí začať indexovať web

Pre Wolfram bude long tail sviňa, ktorá nepustí. Riešenie v zmysle:

Wolfram Alpha isn’t sure what to do with your input.
Wolfram Alpha si nie je isté, ako s vašou požiadavkou naložiť.

… bude odvracať oči bežných používateľov od jeho možností. Takže Wolfram buď začne indexovať celý web tak ako Google a stane sa vývojovo-zaostalým fulltextovým vyhľadávačom s extra fíčurou pre vedcov. Alebo začne indexovať web po svojom a bude informácie zobrazovať z vlastných databáz v štýle, akým to robí teraz. V tom druhom prípade si buďte istí, že weby nebudú Wolframbota púšťať na svoje stránky, pôjde totiž o bohapustú krádež obsahu.

Druhou sviňou bude aktuálnosť údajov. V momente, keď ide o špeciálnu fíčuru vyhľadávania, má problémy aj Google, ktorý si stále myslí, že máme na Slovensku koruny. Neverím, že si s tým Wolfram poradí lepšie.

Wolfram vs. Google <=> Komunizmus vs. Kapitalizmus

Porovnávame hrušky s jablkami, ale ja som s tým nezačal. :) Aj keby Wolfram, proste WONfram. To si naozaj niekto myslí, že Google so svojimi miliardami dolárov spí? Akonáhle sa v tom ukáže projekt pre širokú škálu používateľov, Google ho odkúpi skôr než Stephen Wolfram stihne vysloviť: YES!

Aby som sa vyjadril k ekvivalencii uvedenej v nadpise. Zdá sa, že nadšenie, ktoré zatiaľ Wolfram Alpha sprevádza, súvisí hlavne s ľudskou túžbou po sci-fi, túžbou po super-počítači, ktorý bude vedieť všetko. Nemyslím si, že toto je naša budúcnosť.

Ak niekto čítal The Use of Knowledge in Society (1945!) od rakúskeho pána-ekonóma Friedricha Hayeka, tak sa mu môj podnadpis možno nebude zdať tak uletený. Hayek kritizoval centrálne plánovanie pre jeho neefektivitu v predávaní informácií. Tvrdil, že centrálne plánovanie nemôže fungovať, pretože centrálny plánovač nemá dostatok informácií o tom, čo sa deje tam dole. Bol presvedčený, že rozhodovanie sa musí nechať na tých, ktorí majú najviac relevantných informácií.

Niečo podobné je to aj s Wolfrámom vs. Googlom… Kým Google necháva informácie tam dole vznikať/zanikať voľne (kapitalizmus), od Wolfrámu sa očakáva, že bude informácie zbierať z webu v štandardizovanej-centralizovanej podobe, nad ktorou môže počítať. Google bude vždy tak dobrý, ako rýchlo budú pribúdať a nakoľko aktuálne budú informácie na webe. Wolfram bude musieť veľkú časť informácií ignorovať a teda rozhodovať za používateľov v tom, aké informácie to vlastne chcú (komunizmus).

Synopsi sa na Twitteri nechal čítať, že:

wolfram nieco vymysli a my budeme s otvorenou hubou spominat: google? to si spominam, este bezi?

Ja si myslím, že opak je pravdepodobnejší (i keď nepredpokladám ani to):

Wolframalpha.com bude o pár rokov len veľmi dobrá kúpa expirovanej domény, nič viac.

PS: Robiť takéto predikcie nie je múdre, kľudne ma v budúcnosti chyťte za tento článok, rád svoj omyl priznám. Ale dovtedy… mám pravdu! :)))

Komentáre

  • ehmo

    19.05.2009 20:59

    Hehe, som vedel, ze ma pouzijes. Vies, ze sa taketo veci tazko vysvetluju na twitteri a mal som tam seriu postov, ktorymi som sa to snazil vysvetlit. Prave to spojenie si asi nezachytil “nieco vymysli”.

    Neviem preco ty a mnohi dalsi prichadzate s tym, ze wolfram dnes a podme ho porovnat s googlom. Ja som o tom mal uz hodne vela diskusii. Aby wolfram mohol vobec konkurovat googlu, musel by prist so sposobom ako vysledky nielen indexovat, ale samozrejme aj inak prezentovat. Nik nepusti svoje informacie na druhy portal, ktory ho vykradne. To je predsa logicke a jasne jak googlu tak dalsim (sam google ma od zaciatku problemy s google news).

    tu slo o uplne nieco ine. vyhladavanie sa postupne presuva do semantiky. kazdy sa dnes snazi ponukat lepsie vyhladavanie pochopenim navaznosti slov a ich vyznamu. rovnako sa dnes kazdy chapat otazky, pretoze to je prirodzeny sposob, ako sa dozvediet odpoved (je to priamo v ludoch, odpoved dostavam na otazku). je to prirodzenostu. tu uz wolfram niekam posunul, google nie. to ci dokaze wolfram niekedy v historii vobec konkurovat googlu je otazka toho, ci sa vobec niekedy vyda touto cestou. ja som medzi prvymi kritizoval spajanie googlu a wolframu napriec roznymi news portalmi. je to velka a zasadna chyba, kedze je to presne ako si napisal miesanie hrusiek s jablkami.

    uplne si sa sekol co sa tyka reklamy. ano, dali ju tam z urciteho dovodu, mozno to chcu otestovat, mozno su chamtivi. je vsak vidiet, ze nemam predstavu o tom, kolko wolfram ako spolocnost zaraba. prakticky kazda vysoka skola na svete ma zakupene licencie na matematicu (myslim, ze aj tie od nas (zazrak, ja viem)). ak by google prisiel s ponukou na odkupenie, mohlo by to byt nieco na sposob yahoo a microsoft, alebo twitter a google/facebook. su spolocnosti, ktore to nepotrebuju a hlavne vtedy, ak je tam vidina skveleho zisku.

    ako si povedal, uvidime za par rokov, potom sa to bude dat zhodnotit. ja vsak verim, ze ak wolfram niekedy pojde cestou indexacie webu tak pride aj so specifickym rozhranim, ktore nebude poburovat majitelov webov. pozeras sa na to proste prilis plosne, musis si predstavovat vyvoj a buducnost projektu, nie aktualny stav ;)

    Odpovedať
  • MadCap

    19.05.2009 21:10

    K indexacii vs. “vykradanie” – WA uz dnes umoznuje dat si vyhladavacie pole niekam. Jeho engine umozni inym webom/subjektom poskytnut doposial nevydany pohlad na data vramci ich kontextu a grafickej reprezentacii). Nevravim, ze to budem pouzivat kazdy den 10x ale pre ludi, co pracuju z datami (mnogo) je to cista bomba.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    19.05.2009 22:12

    ehmo, ja som sa ti už na twitteri vyhrážal. ;)

    Ja som Wolfram s Googlom porovnávať nechcel. S Googlom si ho porovnal ty, i keď teda budúcu verziu Wolfrámu. Práve to je na tom to nešťastné… sám Stephen Wolfram sa vyjadril, že sa nevidí ako konkurent Googlu, ani teraz, ani v budúcnosti. Ty a ďalší to však vidíte týmto smerom. Myslím, že Wolfram bude mať svoj zmysel, ale nikdy ako náhrada Googlu.

    Prepáč, ale reálny posun smerom k sémantike u Wolfrámu jednoducho nevidím. Google (jeho odpovede = web stránky) mi zatiaľ rozumie lepšie. A myslím, že nás ešte tento rok Google sémanticky prekvapí :) http://searchengineland.com/google-to-push-semantic-search-in-2009-16295

    Ad reklama na WA… aj tak je nerozumné, dávať tam reklamu hneď od začiatku. Ale beriem späť, možno financie majú.

    Nemyslím, že sa na to pozerám plošne. Jednoducho aj keď sa pozriem na budúcnosť, aj tak tam vidím iba Google. Wolfram Alpha neukázalo nič, z čoho by som mal dôvod predpokladať, že ohrozí jeho pozíciu.

    MadCap, neviem, s čím porovnávaš mnogo vs. nemnogo. :) Ale ak používatelia Googlu sú mnogo, potom možní používatelia Wolframu sú veľmi nemnogo.

    Odpovedať
  • Roman

    19.05.2009 22:21

    Pre vedcov je dôležitá kontinuita a postupné kroky k upresňovaniu poznatkov. Nepodložené teórie a informačný balast ich nezaujíma, práve preto pre nich nie je google alebo wikipédia taká zaujímavá ako by pre nich mohol byť kvázi vedecký vyhľadávač.

    Úprimne a bez mučenia sa ale priznám, že posúdiť (a odsúdiť), čo je vlastne Wolframalpha zač si netrúfam. To by som asi nechal na Arthura Denta ;-) http://www.misantrop.info Verím, že on to určite odpíše (alebo (čo zatiaľ nevyzerá veľmi pravdepodobne) schváli) tým najvýstižnejším možným spôsobom, … hneď ako si na to utrasie názor. ;-)

    Odpovedať
  • braque

    19.05.2009 22:24

    k indexacii- ako to bude robit? ako bude posudzovat relevanciu zdroja (ked to nevie ani teraz pri tych par zdrojoch, ktore vyberali manualne)?

    Necakam, ze viete odpovede, skor sa cudujem, odkial sa berie vasa viera, ze to vie Wolfram a spol.

    Odpovedať
  • Roman

    20.05.2009 5:33

    braque ja zas netusim ako si sa dopracoval k tomu ze “sa cudujem, odkial sa berie vasa viera”… ty moj maly demagog.

    Odpovedať
  • Pepe

    20.05.2009 13:01

    Projektu síce svetlú budúcnosť neveštíš, ale doménu wolfram.sk ako vidím už máš regnutú ;)

    Odpovedať
  • tybi-admin

    20.05.2009 13:23

    Pepe, ;) Projekt som neodpísal ako celok, odpísal som ho ako Google nástupcu.

    Odpovedať
  • vlado

    20.05.2009 17:26

    Ja vo Wolframe nevidim ziadnu konkurenciu pre google. Je to len zaujimavy doplnok vyhladavania urciteho druhu informacii, pre vacsinu ludi nijak podstatnych a potrebnych. A preto vlastne ani nechapem, preco sa s googlom porovnava, ved ide o nieco uplne odlisne.

    Odpovedať
  • Andrej

    27.10.2010 0:38

    Predpokladal som, že z Wolfrámu sa stane marketingový nástroj. Zdá sa totiž, že jeho výpočty sú veľmi rýchle a dáta, ktoré by takto mohol pre marketérov sprostredkovať, by boli určite hodnotné.

    Bohužiaľ však WA nechápe, čo myslím demografickými/psychografickými otázkami typu: “female population in london 25-30 with a college degree”.

    Keby to pochopil, nemusel by som chodiť pre tieto informácie do zložitých excelovských tauliek od štatistických úradov…

    Odpovedať
  • Pozicky

    08.06.2011 17:28

    No ako prislo tak odislo, ale takych bolo viac, ako sa volal ten cierny vyhladavac co ho robili ludia z google?

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *