Tentoraz pojmeme SEO mušku trochu netradične a budeme sa venovať prístupnosti webových stránok. Štátne weby by mali od 1. júna 2008 dodržiavať štandardy prístupnosti (PDF, 202 kB). Stav dodržiavania je však mizerný a v blízkej budúcnosti sa to reálne nezlepší.

Dohľad nad dodržiavaním zákona o prístupnosti má na starosti Ministerstvo Financií, ktoré (aj) za týmto účelom zriadilo web Informatizácia.sk. Je ale otázne, aké má ministerstvo morálne právo kohokoľvek sankcionovať, ak samotný web ministerstva tieto pravidlá nedodržiava. Či nariadi pokuty aj sebe?

Vcelku je Informatizácia.sk príkladom webu, ktorý je pre nevidiacich prístupný. Zabúda sa však na to, že prekážky vnímať web nemajú len nevidiaci a že je potrebné urobiť oveľa viac. Ktoréže pravidlá to porušuje?

Obrázky – porušenie pravidla 1.1

S vypnutými obrázkami sú niektoré časti stránok nečitateľné:

Rozhodený text pri vypnutých obrázkoch v prehliadači

Obrázkom, ktoré slúžia ako dizajnový doplnok, teda nenesú žiadnu významovú hodnotu, je priradený alt atribút: design (viď na obrázku vyššie). V takýchto prípadoch pravidlá jasne hovoria, že má byť atribút alt prázdny:

<img src=”/dizajn-obrazok.jpg” alt=””>

Odkazy – porušenie pravidla 2.1

Informácie podávané farbou by mali byť podávané aj inak. Konkrétne, odkazy nestačí farebne odlíšiť, mali by byť aj podčiarknuté alebo iným spôsobom označené. Väčšinou sa ako argument uvádza, že existujú používatelia, ktorí farby nemôžu vnímať, alebo používajú výstupné zariadenie, ktoré web nezobrazuje farebne:

Neviditeľný odkaz pri čiernobielom zobrazovaní stránky

Spôsob označovania odkazov na webe Informatizácia.sk však jasne ukazuje, prečo by tomu tak malo byť, aj keď ignorujeme predošlý argument. Nebude prekvapením, ak na hlavnej stránke najprv skúsite kliknúť na dátum (modrý text) namiesto nadpisu aktuality (čierny odkaz):

Čierny odkaz a modrý text

Ak prekliknete na podstránku, dostanete presný opak – modrý odkaz, čierny text:

Modrý odkaz, čierny text

Písmo – porušenie pravidla 3.4

Veľkosť písma je u väčšiny prvkov nastavená pomocou pixelov, takže klasické zväčšovanie či zmenšovanie v prehliadači IE6 nie je možné:

Veľkosť fontu nastavená pomocou pixelov

Javascript – porušenie pravidla 6.3

Mapa webu sa otvára Javascriptom. Používateľ, ktorý má vypnutý Javascript, sa na stránku s mapou webu nedostane. Javascript na tomto mieste nebol potrebný, mapa webu sa mohla kľudne zobrazovať v klasickom okne. Alebo keď už, tak sa mohol použiť tag noscript.

Záchranná brzda – pravidlo 11.4

Pravidlo hovorí:

Ak nie je možné vytvoriť webovú stránku, ktorá je prístupná podľa týchto pravidiel, poskytuje sa odkaz na alternatívnu webovú stránku, ktorá je prístupná, má ekvivalentné informácie alebo funkčnosť a je aktualizovaná tak často ako pôvodná neprístupná webová stránka.

Informatizácia.sk to vyriešilo tak, že ponúka textovú verziu stránok, ktorá týmto požiadavkám vyhovuje. Pritom je jasné, že hore uvedené nedostatky nie sú z kategórie: Ak nie je možné vytvoriť webovú stránku, ktorá je prístupná podľa týchto pravidiel. Obávam sa, že štátne weby budú využívať tento bod, keďže zhotovenie textovej verzie je jednoduchšie ako postavenie bezbariérového webu.

Mimochodom, posledné šetrenie prístupnosti prebiehalo od 1.1. do 31.1.2009, výsledky sa pravdepodobne momentálne spracúvajú. Na základe týchto by sa už mali jednotlivé weby pokutovať sumou od 500 000 do 1 000 000 Sk (od 16597,- do 33194,- EUR).

Komentáre

  • Okuin

    28.02.2009 23:03

    Dalsia zvlastnost, ktoru som si vsimol je, ze ak si prepnem na textovu verziu a nasledne idem naspat pomocou tlacitka “back” v prehliadaci, tak hocico potom kliknem, vzdy ma to hodi naspat na textovu verziu, jedina cesta spat je v textovej verzii kliknut na “graficka verzia”

    Odpovedať
  • shaggy

    01.03.2009 20:36

    Okuin – to vôbec nie je problém, zvláštnosť a ani porušenie prístupnosti. Je to normálne, často sa menia štýly pomocou cookies a keď už sú raz nastavené, tak aj pri pohybe späť/vpred v histórii ti zostanú zvolené štýly.

    Odpovedať
  • Okuin

    01.03.2009 22:02

    mozno to nie je zvlastnost pre teba, lebo sa na to pozeras ako programator, ja sa na to pozeram ako obycajny uzivatel, ktory nema ani sajnu o cookies a styloch a zvlastnost prinajmensom to je

    Odpovedať
  • Marko Kolar

    10.03.2009 16:17

    dobry clanok :) nech je takych co najviac! na .sk je to tak a myslim ze sa to v dohladnej dobe ani nezmeni. no nieco som si z toho zobral aj ja pre vlastnu pracu. ked nie statny sektor tak snad sukromny to dobehne

    Odpovedať
  • Marián Kohn

    13.03.2009 1:03

    Dovolim sa aj ja pripojit :)
    presne si myslim, ze zvlastna textova verzia nie je nutna ak ta graficka je plne pristupna
    myslim si, ze problem je aj v tom, ze grafici si neuvedomuju, pristupnost je aj v ich rukach
    1. navrhnut popredie a pozadie aby boli pristupne
    2. navrhnut web tak aby bol zoomaovatelny aj v spominanom IE6 ked uz nijak inak aspon cez A+ AA+ a AAA+ tlacitka
    3. podciarkovat odkazy najma tie v texte
    atd atd
    nie vsetko je v rukach koderov

    Odpovedať
  • Rado Rohal

    13.03.2009 11:17

    Tak a teraz sup do markízy alebo STV porozprávať ako je to s prístupnosťou strašné a ukrojíš si z koláča :-)

    Odpovedať
  • Marián Kohn, Fidelis - prístupnosť rulez :)

    16.04.2009 17:35

    Pan Rohal na svojom webe pekne vyznacujete graficky co je citacia el v kode to nevidno na to sluzi element blockqoute pokial viem a nie div :)

    Odpovedať
  • Vojtech Regec

    27.04.2009 12:41

    Ocenujem snahu autora. Prosim vsak o trosku hlbsi a sirsi pohlad na problematiku.
    Nie iba vytrhavat chyby z kontextu.
    Osobne si myslim ze web neobsahuje zasadne nedostatky (pokutovatelne) avsak existuje pomerne velky potencial pre vylepsenie.

    Najnovsia sprava monitorovania pristupnosti je uz uvedena:
    http://www.informatizacia.sk/ext_dok-zaverecna-sprava-pristupnost-2008ii-2009i/5967c
    (rovnako su uz aj najnovsie rebricky)

    Odpovedať
  • tybi-admin

    27.04.2009 13:16

    Ak je niečo porušením pravidla, tak je to porušením pravidla aj v kontexte aj bez neho. Oceňujem však, že si tieto chyby Informatizacia.sk opravila.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *