Bývam síce pri Bratislave, ale v lese, 3G signál na pozemku nechytám, na internet sa preto pripájam cez satelit. Kolegovia sa ma pýtajú, aké mám s ním skúsenosti, či som spokojný a tak. Satelitný internet používam jeden rok. Som SAT laik, tak ma kľudne poopravte, ak napíšem niečo nepresne.

Prečo satelit od Tooway?

Na Slovensku som sa dopátral reálne k dvom ponukám satelitného internetu – známy Skylink aka Astra2Connect a pre mňa dovtedy neznáma firma zo Žiliny – Softel aka Tooway. Z nasledovného porovnania rýchlostí a cien by malo byť jasné, prečo som si vybral Tooway:

Tarifa/ZnačkaRýchlosť (download/upload) Dátové obmedzeniaCena za mesiac
Najlacnejší Tooway Flat S2 Mbps / 1 Mbps2 GB19,90€
Porovnateľný Skylink D22 Mbps / 256 kbps2 GB44,00€
Najrýchlejší Tooway Flat M20 Mbps / 6 Mbps10 GB29,90€
Najrýchlejší Tooway Flat L20 Mbps / 6 Mbps20 GB 45,90€
Najrýchlejší Skylink F44 Mbps / 256 kbps4 GB68,00€
Neobmedzený Skylink F44 Mbps / 256 kbpsbez limitu 108,00€

Rozdiel cien bol pred rokom ešte priepastnejší, Skylink ponúkal 4 Mbps za skoro 150 eur mesačne. Tooway išiel s cenami dole len mierne, namiesto toho výrazne zrýchloval pripojenie (z 12 Mbps na 20 Mbps).

Vsuvka: Ľudia hľadajú aj ponuky, ktoré neexistujú (neviem, či existovali pred tým) – napr. satelitný internet od UPC a od Magia.

Čo môžem povedať o satelitnom internete po roku?

  • Vysoké počiatočné náklady – satelitný komplet pre internet a inštalácia vyšla na 300 eur (predajcovia Astra2Connect uvádzajú všehovšudy 550 eur + inštalácia nevedno koľko). Keďže satelit pre internet potrebuje dáta aj odosielať, nie len prijímať, satelit pre televíziu vám na to nestačí.
  • Vysoká cena paušálu – o porovnaní cien oproti nesatelitným providerom nemôže byť ani reči. Ak máte prístup k 3G sieti, vôbec tento článok nečítajte.
  • Vynikajúca kvalita príjmu – počasie nijak neovplyvňuje satelitný príjem, ani v tom najhustejšom snehu, či lejaku sa signál neoslabuje. Jediné, čo preruší príjem, je až 10cm vrstva snehu na satelitnom prijímači. Tá sa ale dá odbaviť dvomi šmahmi metličky.
  • Internet (skoro) nevypadáva – výpadky internetu v podstate nie sú žiadne. Ak sú, tak len na krátku chvíľu a podozrievam z toho skôr rooter, lebo odpojenie a pripojenie počítača k sieti vždy pomohlo. No a potom, minulý rok v októbri sa dialo niečo, čo sa vám asi s klasickým internetom nedeje. Slnečné interferencie nám spôsobovali výpadky internetu, asi 2 týždne, vždy večer na hodinku medzi 7-8. Ide však o veľmi ojedinelý jav.
  • Rýchlosť sťahovania a nahrávania zhruba sedí, s nikým sa o rýchlosť deliť nemusím. Občas vyjdú rýchlosti aj vyššie, než provider uvádza. Tu je napr. posledný report z merača rýchlosti:
    Last Result:
    Download Speed: 15307 kbps (1913.4 KB/sec transfer rate)
    Upload Speed: 5269 kbps (658.6 KB/sec transfer rate)
    Latency: 678 ms
    Jitter: 45 ms
    Packet Loss: -1%
    23. august 2013 12:18:03
  • Čakanie na odozvu – to, čo je na satelite pomalé, je samotné čakanie na pripojenie k nejakému serveru (latency, ping). O hodnotách pod 500ms môžete len snívať. Takže žiadne multi-tuti online hry s týmto hrať nebudete. Pravdepodobne s tým súvisí aj to, že nahrávanie súborov na ftp je veľmi pomalé. Ak chcem nahrať alebo stiahnuť viac ako 10 súborov na/z ftp, použijem iné ako satelitné pripojenie.
  • Obmedzenie množstva prenesených dát – keďže nesťahujem hry, filmy, ani hudbu, 20GB za mesiac mi bohato stačí. Zmestí sa do toho aj hodinový film na Youtube a podobné excesy. Niekoho to ale môže odradiť.
  • Pripájam sa z Talianska – Google ma štve svojou detekciou polohy používateľa a automatickým presmerovaním na Google.it. Niektoré “chytré” slovenské eshopy zase vypíšu napr.: “Ospravedlňujeme sa, ale z vašej krajiny nákup nie je možný.” alebo dokonca “Ospravedlňujeme sa, ale obsah pre vašu krajinu nie je dostupný.” Je ich ale veľmi málo, bežný používateľ tento problém nebude vnímať.

Čo môžem povedať o Tooway?

Zatiaľ úplne bezproblémové jednanie, žiadne skryté poplatky, o všetkom som bol dobre informovaný. Ak som rovnakú rýchlosť internetu mohol mať za lacnejšie, dali mi vopred vedieť. Najväčší test providera (zrušenie pripojenia) som ešte nevyskúšal, takže to posúdiť neviem.

Suma sumárum… Zadarmo to nie je, ale v rámci možností som spokojný – čakal som, že to bude horšie.

EDIT 1.10.2014: Začali sme chytať mobilné 4G od Orange-u. Zrušenie služby nemohlo prebehnúť jednoduchšie. Jeden telefonát, pre istotu email, jedno potvrdenie o prijatí a od ďalšieho mesiaca služba zrušená. Tooway odporúčam.

Komentáre

  • Pavel Záchvěj

    09.06.2014 21:41

    Mohu jen souhlasit a tuto službu vřele doporučit .. používám ji na chalupě, v lokalitě bez možnosti jiného připojení, a jsem s ní naprosto spokojen. A ještě chci dodat toto: mohu mluvit o velkém štěstí, že na Ka-Sat z mé pozice ‘dohlédnu’, v opačném případě bych byl nucen použít službu astra2connect, a to bych vskutku nechtěl!!

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *