Fun rádio nemohlo udržať stránky v stave, v ktorom boli od marca 2008. Poriadne expresívny, ale pravdivý článok o FUN humuse spustil nemalú vlnu kritiky. Nový web, ktorý sa objavil začiatkom novembra, je otočka o 180 stupňov presne po 9 mesiacoch. Tento dizajn je určite použiteľnejší ako ten minulý, ale napríklad s odkazovaním má stále problémy.

Použiteľnosť/Prístupnosť – Odlišovanie odkazov len pomocou farby

Napriek tomu, že píšem na SEO blogu a do SEO rubriky, neodpustím si malé hodnotenie použiteľnosti… Prekáža mi odlišovanie odkazov len pomocou farby. V kombinácii s nadpismi rovnakej farby som sa totiž pristihol pri tom, ako myškou prechádzam niektoré časti textov, aby som zistil, čo odkazom je a čo nie. Prvý obrázok je zelený odkaz:

Nepodčiarknutý odkaz na stránke Fun rádia

Druhý predstavuje zelený nadpis:

Nadpis na stránke Fun rádia

Niektoré odkazy nie sú odlíšené ani farbou, všimnite si odkaz vpravo hore na prvom obrázku s textom Zobraziť všetky.

SEO – Zlé anchor texty

Na obrázku je vyznačený odkaz na stránku s dopravným servisom:

Obrázkový odkaz na stránke Fun rádia

HTML kód je nasledovný:

<a href=”http://www.funradio.sk/doprava”><img src=”http://www.funradio.sk/sites/all/themes/funradio/images/block-more.png” alt=”Zobraziť všetky” width=”100″ border=”0″ height=”32″></a>

Je to obrázkový odkaz, ktorého alt atribút hovorí presne to, čo je na obrázku. To by malo byť v poriadku. Je tu však ďalší problém v prístupnosti, ktorý úzko súvisí so SEO… ďalšie tri odkazy (na Novinky, Správy a Súťaže) používajú rovnaký obrázok a teda aj rovnaký text odkazu. Navyše, text odkazu nepopisuje dostatočne, o čom odkazované stránky sú (akoby aj mohol, keď má popísať tri rôzne stránky tým istým textom :)).

Vyhľadávače zohľadňujú anchor text interných odkazov rovnako ako u externých, preto používanie prislúchajúcich textov pre odkazy je nevyhnutné (ako je vidieť aj pre užívateľa aj pre vyhľadávač).

Hlavne, ak je to, ako v prípade Fun Rádia, odkaz v hlavnej časti stránky, nie pätička a ani navigácia, môže byť prínos veľký. Hlavná stránka Fun Rádia (ako odkazujúca stránka) je silná, správny anchor text je dobrý aj pre užívateľov, také kľúčové slovo Dopravný servis je v Googli hľadané dosť, tak prečo nezískať viac návštevníkov?

Riešenie

Nadpisy (Dopravný servis, Novinky,…) by mohli byť rovno aj odkazmi, keby sa podčiarkli, aj užívateľ by si to všimol. Obrázkový odkaz Zobraziť všetky by zas mohol viac prezrádzať, že je odkazom a nie len akýmsi rušivým elementom v rohu boxíkov.

PS: V zdrojovom kóde som našiel pozostatky Drupalu. Holt, je najlepší. :)

Komentáre

  • okuin

    03.12.2008 9:19

    Vsetci okolo mna ten drupal ospevuju, asi by som mal zmenit z Joomly :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *