Vždy som sa smial komukoľvek, kto sa prejavoval profesionálne tam, kde nemal. Kamarát, povolaním čašník, automaticky zozbieral poháre v bare, kde nerobil. Kamarátka, povolaním HR (rozumej human resources = ľudské zdroje) pracovníčka, poúčala človeka, ktorý s ňou robil pohovor do novej práce, ako ten pohovor viesť. :) Ale ako sa prejavuje profesionálna deformácia u ľudí okolo webu? Mám niekoľko príkladov…

Píšem obyčajný email a pritom automaticky štylizujem tak, aby som používal kľúčové slová a rozmýšľam pri tom, akoby konvertovali. Ale aké a pre koho? Toto nie sú myšlienky zdravého človeka… :)

Sme s priateľkou v reštaurácii a pri výbere jedla sa zahľadím na jednu z ponúk menu: Grilované kuřecí křidýlka na grilu. Nie, nepoznamenal som ironicky, že je od nich pekné, že pripravujú grilované kura na grile. Zamyslel som sa nad tým, že je to určite spojenie dvoch kľúčových fráz (grilované kuřecí křidýlka, kuřecí křidýlka na grilu), ktoré dal dokopy SEO začiatočník. Dokonca som to povedal nahlas, to ste potom mali vidieť výraz tváre mojej priateľky… :)

Idem okolo výkladu s televízormi a štve ma, že na cetlíkoch s cenou nie je jasne napísané, že ide o televízor. Je tam iba značka: Philips 32PFL5522D. Čo ak niekto na ten televízor nevidí? Značka a kopa čísel mu predsa nič nepovie! No jasne, keby na cetlík vypísali pekne celým: Televízor Philips 32PFL5522D, to by pomohlo. Výklad by sa stal prístupným… :)

Nájdem perfektný odkaz, ktorý rozošlem známym a rodine, nech sa zarehocú aj oni. Naštve ma však, ak sa mail dostane späť ku mne. To znamená, že niekto v tej reťazi podávania informácie zamlčal fakt, že to má odo mňa. Akáto paralela s neúspešným linkbaitom… :)

Idem do obchodu a dostanem zoznam toho, čo je potreba kúpiť. Figuruje tam mlieko. Nápad, ktorý prišiel po tom (prečo nie aj smotana, syr, lacné mlieko, predaj mlieka a ďalšie), ma definitívne presvedčil, že som profesionálne deformovaný a že potrebujem oddych. Ale už len tri týždne… :)

Aké profesionálne deformácie ste pocítili na sebe?

PS: Stavím sa, že ak synopsi vidí na stene obraz, hľadá za ním sejf. ;)

Komentáre

  • Tom@S

    08.07.2008 18:36

    tak to uz je zle :)

    Odpovedať
  • tybi-admin

    08.07.2008 18:47

    No to je, ale pýtal som sa na niečo iné :).

    Odpovedať
  • Lubos

    08.07.2008 19:46

    “smotana, syr, lacné mlieko, predaj mlieka”
    V reakcii pod niektorý z predošlých článkov si písal, že na tomto webe nič nie je náhoda. “lacné mlieko” 1/2 roka pred zavedeným eura asi náhoda nebola…
    Áno, to je deformácia typu “SEO+spoločenské vedy”
    Prajem lacnejšie potraviny

    Odpovedať
  • tiso

    08.07.2008 19:57

    Ja sa pozerám do zdrojáku webov na ktoré narazím. Spravím si tak rýchly obrázok o tom v akom stave je ten web. A vadia mi prehrešky voči slovenčine, tak na ne upozorňujem. Ale nie vždy. Čo som vyhrala? :-)

    Odpovedať
  • Tom@S

    08.07.2008 20:38

    nj pytal, ale u seba nepozorujem nic neobvykle co by ma nejak deformovalo. Zatial je to v normale u teba je to uz dot vazne :) ked robis seo analyzu aj jedalnemu listku

    Odpovedať
  • Okuin

    08.07.2008 20:58

    haha, ty si lol tybi.. no ja neviem, ked som na webe, tak pozeram na kazdu stranku, v akom stave ma onpage seo, ale to je este v pohode, s tebou je to ovela horsie.. optimalizoval si uz aj priatelku? nie ze zacnes na nej vymienat spatne odkazy :D:D

    Odpovedať
  • sh

    08.07.2008 21:37

    synopsák bude spíš profesionálně paranoidní, žejo ehmo ;P

    Odpovedať
  • Midnite

    08.07.2008 22:08

    Moja profesionálna deformácia:

    – kedysi som porovnával čísla ŠPZ-tiek s číslami účtovnej osnovy.. :),
    – teraz rozmýšľam aký ma vplyv nákup v supermarkete na moju finančnú analýzu,
    – poprípade rozmýšľam aký je asi proces lepenie kolkov a aký modul SAPu to asi rieši.. :)

    Odpovedať
  • Lev bez hrivy

    09.07.2008 8:46

    Tom@s: “Zatial je to v normale u teba je to uz dot vazne :)”

    Aj s Tebou je to uz DOT vazne… :-)))

    Odpovedať
  • sveek

    09.07.2008 8:47

    deformace je strašná, jen co je pravda. když odhlídnu od toho, jak se za posledních pár let změnily moje vyjadřovací schopnosti, nejhorší je deformace smyslu pro humor. už vidim ty pohledy, když bych v hospodě vyprávěl tenhle post jako luxusní vtípek..

    Odpovedať
  • tybi-admin

    09.07.2008 9:41

    Lubos, až tak? To nieee, tentokrát to je náhoda… kľúčové slová sa zameriavajú title-om, s jedným spomenutím v texte neuspejem. :)

    Tiso, ak ti vadia prehrešky proti slovenčine, znamená to, že si slovenčinár?

    Tomas, tomu neverím, nemáš dostatok sebareflexie…
    Lev bez hrivy, RESPECT! Všetci vieme, že Tomasovou doménou :))) sú DOT vážne problémy.

    Dík Okuin, výmena odkazov na priateľke :))), ufff… mal by som pokračovanie, ale asi by už bolo za mierou perverznosti tohto blogu.

    sh, po tom, co posledně spáchal, je u ehma paranoja úplně v pořádku. ;)

    Midnite, okej, už viem, že nie som na tom sám tak zle :)

    sveek, v hospodě radši o webu nekecám… :) právě z důvodu, který si psal.

    Odpovedať
  • depi

    09.07.2008 10:49

    Ja sa tiez pozeram do zdrojakov webov, pripadne rozmyslam ako a preco je funkcia webu naprogramovana.

    Okrem toho casto rozmyslam aj nad tym ako bol dany obrazok editovany vo Photoshope (pri pohlade na letaky, a iny obrazovy material) a casto rozmyslam aj nad tym ako dana reklama sa ma snazi ziskat (v televizii) a ci dana vec je 3D grafika alebo nie.

    Nie su to vsetko priamo profesionalne deformacie, ale vsetky tieto oblasti ma zaujimaju/zaujimali pripadne sa im venuje moje okolie a preto ich takto tiez vnimam. Keby som SE optimalizator, tiez by som zrejme robil nieco podobne ako ty tybi :)

    Odpovedať
  • depi

    09.07.2008 10:50

    Teraz rozmyslam, preco odpovedas cechom po Cesky, ma to vplyv na SEO? :)

    Odpovedať
  • trevor

    09.07.2008 11:18

    Mne sa raz snivalo, o kolko pixelov mam zvacsit margin, aby som lezal pohodlne:)

    Odpovedať
  • nasavin

    09.07.2008 11:19

    No tak v bode cislo jedna som sa uplne nasiel, som rad ze nie som jediny komu sa to stava :) Pristihnut sa ako do obycajnej vety vkladas klucove slova je skutocne signal dat si chvilu pauzu..

    Odpovedať
  • severka

    09.07.2008 11:25

    chcelo by to na niekolko tyždnov vypnut a pritom nehladat kluučove slova na plaži

    Odpovedať
  • tiso

    09.07.2008 12:22

    tybi: nie, tá poznámka tam bola na doplnenie. Otázka znie čo vlastne som, na to poriadne neviem odpovedať ani sám.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    09.07.2008 20:49

    Depi, ak na mňa niekto po česky, ja do neho po česky, nemá to nič spoločné so SEO. Hovorím vždy rečou toho druhého, ak ju ovládam. It makes people like me! Or at least, they make fun of me. ;)

    Trevor, ďakujem… perfektné.

    Nasavin, normálny/neSEO/newebový človek si musí povedať, že sme idioti ;).

    Severka, bude, bude… ako som písal, už len tri týždne…

    Thomm, tiež pekný úlovok :).

    Odpovedať
  • thomm

    09.07.2008 20:28

    Stavalo sa mi, ze ked videl na stranke nieco nelogicke (typu anketa bez ajaxu) alebo vyslovene do oci kriciacu bezpecnostnu dieru, tak som sa danou vecou zacal tak zaoberat, ze som celkom zabudol na povodny dovod navstevy stranky.

    No a potom take bezne. Kolko z vas ma problem napisat slovo mysel? Pamatam si, ze raz asi po 10hod pred zdrojakmi sa mi slovo mysel do okna jabberu podarilo napisat az na stvrtykrat. A to uz boli nervy..:) (pre vysvetlenie, jedno slovo: mysql)

    Odpovedať
  • Tom@S

    09.07.2008 21:27

    “Lev bez hrivy” : super

    Odpovedať
  • k0rnel

    09.07.2008 21:28

    ja som si minule kupoval ovocie v takom malom obchodiku, a musel som si ho sam odvazit na vahe, a zacal som sa rozculovat, preco jej vyrobca nemyslel na pouzitelnost, a nezvyraznil poriadne ten gombik ktorym si vytlacim nalepku s vahou, a ze zakaznikov odradi ked sa s tym budu musiet dlho zabavat, a nabuduce pojdu radsej inam. :)
    ale to sa mi stalo uz pri viacerych zariadeniach..

    Odpovedať
  • Tom@S

    09.07.2008 21:34

    omg bol to preklep, ja nemam ziadnu profesionalnu deformaciu, smola :P, ale ked na tym tak rozmyslam niekedy ked sledujem billboardy popri ceste vsimam si odkazy na stranky(domeny) ale to je imho normalne.

    Odpovedať
  • ehmo

    09.07.2008 22:01

    Veru, synopsi vidi vsade dzuru, vsade pruser, vsade zlodeja. Co uz, profi deformacia vsade kde sa pohnes. a najhorsie je to asi vtedy, ked zbadam niekde bankomat, ci pocitac. okamzite hladam kamery, co kto robi, ako to robia a ako by to mohol kto zneuzit. raz som takto zastal na jednej krizovatke a sledoval 20 minut ludi, ako nebezpecne prechadzaju cez prechod, pretoze si nevsimaju auta, ktore prichadzaju od chrbta. velmi zaujimave. vzdy ma taketo veci dostanu, preto vsade meskam. takze ak som aj schodzku s vami prisiel neskoro, moze za to okolity svet :)

    Odpovedať
  • kris

    09.07.2008 22:47

    Ja zas, ked vidim ludi na ulici, v praci a hocikde, kde prebieha zivot, tak namiesto ludi vidim komplikovany dynamicky system, rozne hierarchicke a sietove struktury, interakcie medzi aktermi, presadzovanie zaujmov, informacne toky a sumy, anomalie a pokusy riesit ich, samoregulacne procesy, nahodne faktory, cyklicky sa opakujuce zlyhania,..atd..no pomozem si? hehe

    Odpovedať
  • rony

    10.07.2008 7:03

    Pani, omnoho zaujimavejsie su uvahy o profesionalnych deformaciach pornohereciek :-)

    Odpovedať
  • FrozenDog

    10.07.2008 13:18

    rony: Presne! To su teprv problemy v realnom zivote. Napriklad – akym sposobom konzumovat zmrzlinu…

    (btw. – ake je slovenske slovo pre “teprv”?)

    Odpovedať
  • Roman

    11.07.2008 22:04

    Ja som sa prave vratil z dovolenky kde som niekolko vecerov po sebe frflal na hrozny otrocky prelozeny “claim” z reklamy na AXE… “aby necisti chlapci boli znova cisti?” ci take nieco.. katastrofa prelozena asi z nemciny?. Zato cesi sa s tym vysporiadali dostojne.. (videne na nove ci prime?) “Tak se myjí borci!” GRATULUJEM!!! Ale dnes po tyzdni sa citim celkom fajn. oddychnuty a pripraveny dobyvat svet ;-))

    Odpovedať
  • carlito

    13.07.2008 13:44

    FrozenDog:
    teprv = terazky

    Odpovedať
  • Jirka S

    18.07.2008 21:41

    Jako tvuj kolega jsem tuto pracovni deformaci pomalu zacala take posledni dobou pozorovat… A připadá mi, že už jsem z toho taky trochu zdeformovanej… ;)

    Odpovedať
  • Equiet

    23.07.2008 8:36

    No, minule som bol na očnom… To bolo imba vysvetľovať ako vidím. Najskôr som tam asi minútu sedel (rozmýšľal som aký je slovenský preklad na Blur a Glow, ako vyvetliť že v noci mám nižšiu citlivosť ISO) a potom keď zopakovala ešte raz tú otázku, vyšlo zo mňa “rozmazane”.
    Ďalšie moje pokusy o zachránenie situácie neuspeli. :-)

    Odpovedať
  • Prístupné web stránky - Fidelis

    12.10.2009 9:38

    tak ten televízor v prístupnom výklade ma dostal :D

    Odpovedať
  • Meno

    22.05.2010 0:36

    o deformacii možeme podľa mňa hovoriť až vtedy, keď to človek robí podvedome, automaticky a spontánne .. pokiaľ človek využiva svoje poznatky či zručnosti vo voľnom čase, tak mi to skor pripada ako spestrovanie si života .. alter-zabava .. alebo workoholizmus :p

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *