Google ohlásilo: improved flash indexing. Bezpochyby je to pre Google posun smerom dopredu. Indexáciou textu a odkazov vo flash súboroch sa Google dostane k veľkému množstvu dodatočných informácií a môže ich svojim používateľom efektne servírovať. Osobne som si takýto krok nikdy neprial, môže totiž narobiť viac škody než úžitku. Argumentov je niekoľko…

Prístupnosť

Či chceme či nie, tým, že Google neindexoval flashový obsah, nepriamo bojoval za prístupnosť webových stránok. Flashovo nevidiaci Googlebot bol po celú dobu hlavným dôvodom, prečo sa pre flashové stránky robili textové alternatívy. Prístupnosť stránok bola len vedľajším efektom. Keďže tento dôvod pre webmastrov odpadá, o potrebe textových alternatív sa budú už len ťažko presviedčať (väčšinou im argument používateľov, ktorí nemajú flash nainštalovaný, nestačí).

Ten istý obsah dvakrát

Správa je nová a vôbec som to netestoval, ale naskytá sa otázka, čo s webmi, ktoré majú (podľa prístupnosti veľmi správne) na flashových stránkach textové alternatívy? Bude ten istý obsah indexovaný dvakrát? Alebo čo s webmi, ktoré text dávali do flashu práve preto, aby nebol indexovaný?

Potenciál pre black-hat

Pri tejto správe muselo každého SEO napadnúť niekoľko možností, ako by sa to dalo využiť na skrývanie textu a odkazov – prosto pastva pre black-hat SEO. Myslím, že black-hat testy na flash prebiehajú už teraz v plnom prúde.

Technické prevedenie

Ako sa môžete presvedčiť, indexácia flashového obsahu zatiaľ pokryvkáva:

Výsledky v Google na hľadanie flash stránok

Komentáre

  • Okuin

    01.07.2008 10:44

    No ostava nam len dufat, ze google sa s tym popasoval a este popasuje k nasej spokojnosti a vyriesi tvoje hore uvedene nedostatky.. myslim, ze duplicitny obsah bude vyrieseny urcite.. A co sa tyka nehcenej indexacie, to sa da predsa osefovat aj inak..

    Odpovedať
  • Peter Šoltés

    01.07.2008 11:12

    Dobry clanok…

    V kazdom pripade ta paralela s pristupnostou tu je, no uz to take hrozne nebude. Dnes uz pocitac, notebook ale aj mobilne zariadenia ineho formatu su schopne vyuzivat flash. Co som v poslednych dnoch cital, tak existuju rozne rumours o tom, ze by aj na moj Iphone mohli spustit coskoro flash.
    V kazdom pripade, Google ta vzdy pred preklikom upozorni, ze je to flash subor, ako vidno na screenoch. BTW…myslim, ze sa to zacalo uz nejaku tu dobu do zadu, ked zacali indexovat pdf subory.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    01.07.2008 11:23

    Peter… okej, a čo hlasové čítačky? A čo zakázaný flash v browseri? Flash nie je prístupný, toľko. Krok Google-u k indexovaniu ho môže rozšíriť a už len málo ľudí napadne textová alternatíva. To označenie od Google-u, že ide o flash stránku, je samozrejmá vec.

    Odpovedať
  • Peter Šoltés

    01.07.2008 12:28

    Preco odpadne alternativa? Ludia, ktori nerobili nic s pristupnostou ju tam nedali ani tak a nedaju ju tam ani teraz. Standardy webovej pristupnosti nadalej hovoria o tom, ze Flash musi mat alternativny text.
    Google zabezpecil len to, ze ziska viac obsahu, ktory doteraz nemal a tak k nemu ludia pristup nemali.
    To indexovanie este neznamena, zeby Google neumiestnoval flashove stranky v indexe nizsie ako stranky HTML. A ak bude fungovat tak ako doteraz, tak automaticky tie flashove stranky idu nizsie. Google stale hovori o relevancy…takze chce aby ludia boli co najspokojnejsi s vysledkom. Urcite pocita s pouzitelnostou.
    Oznacenie flash znamena, ze kto flash nema, stranku neotvori.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    01.07.2008 12:34

    Alternatíva odpadne preto, lebo sa medzi webmástrami táto informácia roznesie a mylne budú predpokladať, že FLASH je SEO friendly. Tvrdím, že najväčším popudom pre alternatívny text flashovej stránky bol doteraz “slepý” Googlebot a že ten dôvod naraz odpadne.

    Odpovedať
  • ehmo

    01.07.2008 13:28

    V prvom rade bude google poskytovat to iste co u dokumentov, teda ze umozni zobrazovanie cisteho textu, ktory bude zobrazovany ako html, vrade druhom by som sa vobec neobaval, ze by sa zmenila pristupnost, pretoze budu tvorcovia nadalej nuteni robit weby v tej forme ako dnes. to ze budu mat zaindexovane slova im nijak nepomoze, ked budu mat balastny traffic, ktory v realy nic neprinesie. nebal by som sa takehoto boomu rovnako, ako sa toho neboji samotny google

    Odpovedať
  • tybi-admin

    01.07.2008 14:05

    ehmo, to “v prvom rade” nijak nesúvisí, pretože to, že Google zobrazí moje stránky prístupne (html verzia), neznamená, že sú moje stránky pristupné. Užívatelia, ktorí neprídu z Google a nemajú nainštalovaný flash, stále moje stránky neuvidia.

    V druhom rade sa toho nebojíš, lebo nemusíš denne presviedčať webmástrov o potrebe nahradenia flashu textom. Argument, že Google neindexuje flash, väčšinou bol tým vyhrávajúcim… teraz už nebude.

    Samotný Google sa toho nebojí, pretože on tie informácie koniec koncov nájde. Čo sa však o handicappovaných užívateľoch povedať nedá.

    Odpovedať
  • Tom@S

    01.07.2008 17:21

    Ja by som to este hned nesudil. Treba pockat kym sa to trochu rozbehne urcite vedia co robia ked sa do toho pustaju, inak musim priznat ze blackhut ma tiez hned napadol, kedze zo zaciatku tu urcite nebude tak osefovane ako su uz klasicke staticke stranky.

    Odpovedať
  • miro

    02.07.2008 11:37

    Ja osobne by som dal možnosť výberu, či chce tvorca aby sa ten konkrétny Flash objekt indexoval, alebo nie. Lebo pokiaľ tam bude Flash aj textová verzia aby sa to nemiešalo. Hovorím skôr o kombinovaných weboch.

    Ja mám Flash rád, ale je dôležité kde a ako je robený a či sa na to na čo je využitý hodí. Ale predsalen bolo lepšie keď ho Google neindexoval.

    A pokiaľ je web robený tak, že pri podstránkach sa mení aj url je to relatívne v poriadku, ale pokiaľ Flash je robený, že sa nemení ako užívateľ nájde presne to čo hľadal bez toho, aby sa tam preklikával? (neštudoval som to presne ako to ten google robí)

    Odpovedať
  • tybi-admin

    02.07.2008 16:54

    Tomas, ešte raz… Google samozrejme vie, čo robí. Z jeho pohľadu je to dobrý krok, dostane sa k ďalším informáciám. To len tupí webmástri si to zle vyložia, to je to, čoho sa (nielen ja) obávam.

    miro, tých meta dát už bude trochu veľa, nemyslíš? To si musí Google ošéfovať sám a myslím, že to až taký problém nebude.

    Na problém, ktorý spomínaš v poslednom odstavci, som tiež zvedavý…

    Odpovedať
  • svajdlenka

    03.07.2008 12:14

    Určite Google všetky nedostatky dorieši. Na jednu stranu bude vyhľadávač poskytovať viacero odkazov na hľadané termíny, ale na druhú stranu, ťažko posúdiť relevantnosť týchto odkazov. Čo v prípade ak flashová prezentácia v sebe obshauje viacero strán. Po kliku na odkaz sa však vždy dostaneme na prvú stranu tejto prezentácie, a je potrebné sa v rámci flashovej prezentácie doklikať na to správne miesto, ak som to správne pochopil. Mala by minimálne existovať jednoduchá možnosť takéto odkazy vypínať pri hľadaní v Google.

    Odpovedať
  • judas

    03.07.2008 15:27

    Ak indexovanie flashu ma sposobit zhorsenie pristupnosti, znamena to, ze ani doteraz sa textove alternativy vobec nerobili kvoli pristupnosti..

    Navyse, ak dokaze Google zobrazit textovy obsah flashovych stranok, naco by sa niekto namahal ich vytvaranim? Nadaval doteraz niekto na Google kvoli konvertovaniu DOC a PDF?

    Ze SEO blog, ma podrz! Poondiati spiatocnici! Idealom pristupnosti informacii je indexovanie obsahu bez ohladu na formu!

    Google moze coskoro umoznit pristupnost vsetkych flashovych stranok, a vy sa tu tvarite ako strasne zhorsi ich pristupnost..

    Pravda je presne opacna ako hlasa clanok — Google totiz prave spravil velky krok k zvyseniu spristupnosti vsetkych flashovych stranok. Dokaze ich indexovat, vyhladavat v nich a coskoro snad aj zobrazovat ako text.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    03.07.2008 17:34

    judas, napadlo ťa niekedy, že nie každý užívateľ prichádza na stránku z Google-u? Nepoondenec ako ty by to mal vedieť!

    Pre vzdelanejších odporúčam: http://www.bruceclay.com/blog/archives/2008/07/dont_build_your_site_in_flash.html

    Odpovedať
  • judas

    04.07.2008 1:56

    Z pohladu SEO kazdy uzivatel prichadza z Googlu. Alternativne verzie sa podla vas pisu len vdaka Googlu.

    Zhorsenie pristupnosti je blud — vdaka tejto novinke sa dostane k obsahu Flashovych stranok aj ten, kto nema plugin. Co je pre niektorych pozitivna sprava …pre inych je asi zivotna tragedia.

    Az raz niekto zacne indexovat text v obrazkoch, mozeme cakat clanky o tom ake to je strasne, lebo teraz sa urcite prestane pouzivat ALT atribut.

    Malokoho trapi pristupnost viac ako mna — vacsinu casu fungujem v lynxe. Ale stve ma, ked niekto strasi ludi pokrokom. Viac indexovaneho obsahu je definitivne dobra sprava!

    Odpovedať
  • tybi-admin

    04.07.2008 11:03

    To je, s prepáčením, pekná blbosť. SEO nemože ignorovať užívateľov mimo vyhľadávačov už len kvoli offpage optimalizácii, dokonca nemože ignorovať ani “kamennú” reklamu!

    Písal som, že sa alternatívne verzie robili NAJMÄ (nie len) kvoli Google-u, neprekrúcaj.

    Indexovať text v obrázkoch je samozrejme chujovina jenoducho preto, že text je text a obrázok je obrázok, nič viac k tomu netreba dodať.

    Nikoho pokrokom nestraším, vyjadrujem názor, že by sa webmástri nemali vybodnúť na textové alternatívy len preto, lebo sa Google “nejak” dostane k textu vo flashi.

    Pokrok by som radšej videl v oblasti webspamu a nie, že ešte blackhatterom podsunieme ďalšie možnosti spamovať.

    Odpovedať
  • judas

    06.07.2008 14:33

    Ulohou Googlu nie je zabezpecovat dostupnost stranok tretich stran. Ulohou Googlu nie je ani boj proti spamu.

    Ulohou Googlu je predaj kontextovej reklamy a vyhladavacie sluzby. Najnovsi krok je v sulade s plnenim tychto uloh a prinasa zlepsenie.

    Ak doteraz webmastrov motivoval k vytvaraniu dostupnych stranok najma fakt, ze flash sa neindexoval, bol to pozitivny vedlajsi efekt nedostatku, ich bezohladnost, a vo vasom pripade aj z nudze cnost.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    06.07.2008 15:27

    judas, ty si ako mulica, ktorá sa rozbehne a už ju nezastaví nič :). Moje slová hore-dole prekrúcaš a vkladáš mi do úst (prstov) veci, ktoré som nenapísal. Mýliš si pojmy prístupnosť a dostupnosť, spam všeobecne s webspamom a nakoniec dáš akože oponujúcu vetu, ktorá však len opakuje, čo bolo v článku napísané.

    Odpovedám naposledy:

    ad “Ulohou Googlu nie je zabezpecovat dostupnost stranok tretich stran.” …… To som ani netvrdil, prečítaj si článok ešte raz a pozornejšie.

    ad “Ulohou Googlu nie je ani boj proti spamu.” …… Ja som spomínal webspam a boj proti webspamu je samozrejme prvoradou úlohou každého vyhľadávača.

    S poslednou vetou plne súhlasím, tej bezohladnosti chcem predísť práve týmto článkom. Bodka.

    Odpovedať
  • judas

    07.07.2008 2:35

    Ospravedlnujem sa. Vas clanok som pochopil ako zoznam argumentov preco ste si indexovanie flashu nikdy nepriali a preco moze narobit viac skody ako uzitku. Zrejme ma pomylil text clanku.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *