No konečne… dnes som sa kukol na výsledky v Google.sk pre kľúčové slovo SEO a stránka www.seochat.sk je na prvom mieste. Nieže by to znamenalo niečo v návštevnosti, ale keď už tu o tom toľko a tak sebavedome píšem, patrilo by sa to takto potvrdiť (hlavne, keď žiadne iné referencie verejne neuvádzam :)).

Viacerí sa ma pýtali, čo po tom, keď dosiahnu prvú pozíciu pre ich primárne kľúčové slovo. No nič, pokračuje sa ďalej… každý chce predsa predávať (zvyšovať návštevnosť) ešte viac, nechce sa nechať predbehnúť konkurenciou a chce sa stať neohrozenou autoritou v obore.

Napríklad pre www.seochat.sk nechcem, aby výsledok pre hľadanie v Google vyzeral len takto:

Výsledok hľadania pre SEO v Google.sk

Niečo také ako pri hľadaní slova WordPress by sa mi páčilo oveľa viac :)

Sitelinks pre WordPress.org

Čo sú to tie ďalšie odkazy pod hlavným? Volajú sa sitelinks, sú to ďalšie dôležité odkazy na vašej stránke a ich účelom je skrátiť klikaciu cestu hľadajúcemu. Príkladom môže byť hore uvedené hľadanie pre kľúčové slovo WordPress, ktoré vyhodí nielen hlavnú stránku, ale hneď aj odkazy na Download, Hosting, Blog a ďalšie. Novinkou od zamedzenia subdoménového spamu je to, že sa v sitelinks môžu objaviť nielen podadresáre, podstránky, ale už aj subdomény (viď Docs a Lessons sú odkazy na subdoménu codex.wordpress.org).

Akým meta tagom nastavím tieto sitelinky?

Nijakým, Google generuje tieto sitelink-y úplne automaticky.

Tak ako dosiahnem, že sa mi tie sitelinky vo výsledkoch objavia?

  1. Nutnou podmienkou je, že musíte byť na nejaké kľúčové slovo prvý, musíte byť pre dané kľúčové slovo absolútnou autoritou, to znamená pomerne veľa odkazov vedúcich na hlavnú stránku s anchor textom obsahujúcim dané kľúčové slovo. To, že ste autorita spoznáte tak, že ste pre dané kľúčové slovo na prvom mieste už dlhú dobu.
  2. Okrem toho potrebujete mať jasnú štruktúru odkazov – sitelinky sú väčšinou vybrané z vášho menu. Menu/navbar by teda malo jasne ukazovať ďalšie dôležité stránky na vašom webe.
  3. A po tretie potrebujete množstvo odkazov aj na tieto podstránky zvonka/z iných webov.

Ako zistím, že som na správnej ceste?

Pred nedávnom Google začal ukazovať vygenerované sitelinks pre stránky vo webmaster tools. Nájdete si ich nasledovne: Prihlásite sa do webmaster nástrojov -> www.vasadomena.sk -> Links -> Sitelinks. Ak tam niečo vygenerované máte, neznamená to automaticky, že sa to pre nejaké kľúčové slovo už aj zobrazuje. Znamená to však, že máte väčšiu šancu, ako keď tam nič nie je :).

V sitelinks sa mi ukazuje odkaz, ktorý tam nechcem. Čo mám robiť?

Na rovnakom mieste vo webmaster tools máte možnosť ktorýkoľvek sitelink bloknúť na 90 dní. Pozor neblokujte priveľa, tie sitelinky musia byť aspoň štyri.

Komentáre

  • mylan

    27.01.2008 21:44

    Sitelinks sa u môjho webu na slovo “staré hry” objavili asi pred mesiacom :-) Odkazy generuje google pomerne dobre, len jeden tam strelil trošku divne(čo sa dá ako tak napraviť vo webmasters tools).
    Tak uvidíme aké sitelinky hodí neskôr na seochat.sk

    Odpovedať
  • tomec

    28.01.2008 9:30

    za prvé miesto na ” SEO ” srdečne gratulujem. sám sa pokúšam o ničo podobné na iné slovíčko, ale vidím, že to bude beh na dlhú trať … ak dobehnem

    Odpovedať
  • tybi-admin

    28.01.2008 10:28

    mylan, ďakujem za upozornenie, to je asi najmenej konkurenčná fráza, u ktorej som sitelinky videl. Môžeš potvrdiť, že je návštevnosť týchto sitelinkov vysoká?

    Čo sa týka seochat.sk, nesmerujem veľmi k sitelinkom. Jednak som dal všetky typy stránok na zvláštnu subdoménu (blog.seochat.sk, forum.seochat.sk) a ani odkazy medzi subdoménami tak ako ich mám, Google-u veľmi nepomáhajú sitelinky rozpoznať.

    Vo webmaster tools mám vygenerované sitelinky pre blog.seochat.sk, kde sa ako sitelink objavila hlavná stránka http://www.seochat.sk. U mňa to skôr bude klasické obsadenie prvých troch miest tromi subdoménami :).

    tomec, dík… držím palce v tvojej bežeckej disciplíne :).

    Odpovedať
  • Indiana

    29.01.2008 17:30

    No u mna si stale 3, hned za 2 platenimi odkazmi :)))))))) Blahozelam

    Odpovedať
  • SEO

    05.02.2008 17:23

    Gratulujem Tyby aj SEO audit je na 5 mieste na prvejs strane a chysta sa isť na 3 miesto.

    Odpovedať
  • eMDi

    07.03.2008 10:31

  • Seo inside

    08.03.2008 13:37

  • lietadlooo

    20.06.2008 8:44

    Zdravim
    chcel by som sa opitať, ako by sa ešte dala posunuť stranka na vyšiu pozíciu v google, keď som na 3 strane….

    Odpovedať
  • peter.nr

    30.09.2009 7:51

    No, nejak sa mi to nezdá s tým automatizovaným generovaním sitelinkov (ako to tvrdí Google).

    Príklad:
    Pozrite si stránku http://www.mlyny-nitra.sk/

    Sitelinks na Googli je plný odkazov na menu generované javascriptom – linky nie sú sučasťou html kódu, ale hodnotami premenných v javascripte. Uvedené výrazy nie je možné nájsť vyhľadávaním v žiadnom prehliadači. Doteraz som si myslel, že Google javascript ignoruje. Ako to potom je???

    Odpovedať
  • peter.nr

    30.09.2009 7:55

    Aha, teraz som si všimol, že to majú v sitemap. Takže zrejme tam to Google vidí. Aj keď teda hodiť do sitelinks “viac”, je úplná blbosť, pretože je to odkaz vždy na niečo iné.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *