WordPress je vynikajúci blogovací publikačný systém už sám o sebe. Čo ho ale robí perfektným, je to množstvo neuveriteľne užitočných pluginov s ešte neuveriteľnejšou ľahkosťou inštalácie.

Rád by som zistil, aké pluginy používate vy… preto začnem od seba a očakávam, že bude niekoľko ďalších nápadov v komentároch. Mojich TOP 8 WordPress pluginov sa dá rozdeliť na dve skupiny: 4 pluginy pre SEO a 4 pre niečo iné.

Moje SEO wordpress pluginy:

1. SEO title tag – Nie náhodou som začal pluginom pre nastavenie unikátnych titulkov, totiž element title tagu je najdôležitejší onpage faktor pre vyhľadávače. Tento plugin vám dovolí, aby ste mali titulok rôzny od nadpisu (vo WordPresse zvyčajne v header tagu h2).

Rôzny titulok a nadpis je ideálny pre blogerov-novinárov, ktorí pri tvorení nadpisu článku nechcú myslieť na kľúčové slová. Týmto pluginom môžu zachovať svoj nadpis (h1 alebo h2 tag) bez kľúčových slov pre používateľov a title-om ponúknuť kľúčové slová pre vyhľadávače. Je vynikajúci aj pre bežného blogera na zameranie synonymov a rôznych tvarov daného kľúčového slova / frázy.

Na blog.seochat.sk mám tento plugin vypnutý, pretože som lenivý vymýšľať dva nadpisy, ale na www.seochat.sk tento plugin naplno využívam.

2. Permalink redirect – Po title-och sú pre SEO pravdepodobne najdôležitejšie URL adresy. Nemyslím pri tom na kľúčové slová v nich!!! Myslím na dôležité pravidlo mať jeden obsah iba na jednej URL adrese.

Preto po hrátkach s htaccess by ste si určite mali inštalovať Permalink redirect, ktorý rieši napríklad Hamletovský problém: Lomeno, či nelomeno… na konci URL. Totiž URL adresy:
http://blog.seochat.sk/2007-08-23/fico-je-k0k0t-slovenskej-republiky/
http://blog.seochat.sk/2007-08-23/fico-je-k0k0t-slovenskej-republiky
sú technicky dve rôzne (raz je to súbor fico-je-k0k0t-slovenskej-republiky v adresári 2007-08-23/ a raz je to podadresár fico-je-k0k0t-slovenskej-republiky/ adresára 2007-08-23/), takže na nich môže byť rôzny obsah. Preto ich Google správne berie ako rôzne stránky a zároveň v mnohých prípadoch dokonalé duplikáty. 301 redirect vyplývajúci z tohto pluginu problém lomeno vs. nelomeno perfektne rieši.

3. Popularity Contest – Na každom blogu sú stránky/články, ktoré sú obľúbené viac ako ostatné. Postupne sa však tieto stránky dostávajú do archívu a strácajú link juice. Aby ste nenechali skapať vaše podarené články, môžete si týmto pluginom dať ich odkazy do sidebaru a bude im posielaný link juice, až kým sa nenájde ešte lepší článok, ktorý ho vytlačí.

Hodnotiace kritériá (návštevnosť, backlinky, počet komentárov, atd.) sú pritom veľmi výstižné a jednotlivé váhy si môžete nastaviť podľa svojho uváženia. I keď aj defaultné nastavenie je celkom dobré… Mojich top 5 článkov môžete nájsť v ľavom sidebari, sám by som to lepšie nevybral.

4. Related posts/entries – Môj posledný úlovok… Vedel som o ňom síce už dlho, ale potreboval som istý počet článkov, aby to malo zmysel. Tento plugin vám automaticky pridá niekoľko (počet si nastavíte sami) súvisiacich odkazov na vaše články. Tým môžete zvýšiť prelinkovanosť relevantných článkov medzi sebou. Táto metóda zvyšovania relevancie sa mne osobne páči viac ako tagovanie (štítkovanie alebo tag clouds), pretože nevytvára duplikáty a nepridáva mi to prácu so zadeľovaním do tagov.

Úspešnosť related post pluginu v určovaní relevantnosti je o to vyššia, o čo viac článkov ste už napísali. Posúďte sami, na konci článku máte odkazy: Podobné články / mohlo by ťa zaujať. Berte v úvahu, že si program musí zatiaľ vybrať len z niečo vyše 30-tich blogpostov.

Nasledujú 4 wordpress pluginy ne-SEO (nepriamo súvisiace so SEO). Komentár je kratší, keďže ich význam z pohľadu SEO je menší:

1. Google Analytics – Plugin pre jednoduchú implementáciu Google Analytics kódu na váš blog. Analytics nie je ťažké aplikovať ani bez tohto pluginu, ale je to takto šikovnejšie.
2. Adsense inline – Do textu článku sa vloží Adsense reklama.
3. Akismet – Plugin na zabránenie spamu v komentároch. Aj keď ho zatiaľ nepoužívam na tomto blogu, uvažujem ho použiť v budúcnosti. Zatiaľ sa mi páči kontrolovať, kto na môj blog prispieva. Uvidíme dokedy…
4. Democracy – Pre blog-marketing účely je veľmi užitočné testovať názor čitateľov pomocou hlasovaní. Democracy plugin je v tomto perfektný.

Aké ďalšie WordPress pluginy používate vy?

Komentáre

  • Midnite

    28.11.2007 10:56

    Ja používam podobné pluginy:

    All-in-one-SEO-pack pre nadpisy a tituly stránok (http://wp.uberdose.com/2007/03/24/all-in-one-seo-pack/).

    WP-Print pre tlačenie článkov a WP-Post views pre počítadlo a najčítanejšie články do sidebaru (http://lesterchan.net/portfolio/programming.php). Na Tejto stránke je aj kopec iných pluginov od autora, avšak nestihol som iné vyskúšať.

    WP 2.3 related Posts pre podobné články (http://fairyfish.net/2007/09/12/wordpress-23-related-posts-plugin/).

    PixGallery pre fotoalbumy (http://www.awsom.org/).

    Odpovedať
  • quirkyalone

    28.11.2007 10:59

    SEO title tag – Nevznika potom trochu chaos, ked je title a nadpis rozny? Napriklad ked citam clanok, orientujem sa podla nadpisu, ale ked ho pridavam napr. do del.icio.us, tam sa automaticky prednastavi title. No neviem…zatial som sa s tym moc nestretol, ze by sa mi tam objavil iny title ako je v clanku nadpis.

    Odpovedať
  • Johny

    28.11.2007 14:00

    No v článku si ma navnadil na permalink redirect. Po dlhom presviedcani .htaccess by to mohlo byť to, čo potrebujem :)

    Bez askimetu ani na krok. Ja to považujem za povinný krok po inštalácii. Tie analytics a adsense, ja si to pridávam ručne do templatov, ale môžu to byť skvelé pomôcky pre netechnicky založených ľudí.

    WP print je úplne super, ale mám otázku na tú pix galériu. Ešte som nenašiel schopný plugin pre galériu nemajúci požiadavky väčšie, ako sú pre wordpress.

    A nakoniec plugin, ktorý odteraz pchám do všetkých mojich wordpressovských inštalácii opravuje jeden problém so slovenčinou. Týka sa opravy slovíčka “komentáre” pre počet komentárov od 2 do 4. Slovenčinári mi dajú za pravdu :) A je dostupný na http://wordpress.org/extend/plugins/2-4-comment-fix/

    Odpovedať
  • quirkyalone

    28.11.2007 17:29

    > Ešte som nenašiel schopný plugin pre galériu nemajúci požiadavky väčšie, ako sú pre wordpress.

    S tymto som mal presne problem aj ja..viacero pokusov, ale nic co by mi uplne sedelo. V principe ale zavisi co od toho chces, jak na strane frontendu tak backendu.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    28.11.2007 21:52

    Midnite… All-in-one-SEO-pack sa mi páči, hlavne tá možnosť noindex pre tagy alebo archív. Dík.

    Quirkyalone… Prečo by vznikal chaos? 90% webov má rôzny title a header tag a je to tak správne. Rôzny ale neznamená úplne o inom…

    Johny… nie je to pridávanie Adsense do textu ručne únavné? Ten plugin znamená iba jeden klik. Inak ten tvoj slovenčinársky plugin som ešte nevyskúšal, ale je to veľmi dobrý nápad.

    Odpovedať
  • Midnite

    29.11.2007 1:06

    PixGallery používam hlavne preto (momentálne je však deaktivovaná), že má totálne jednoduchú inštaláciu, ale neskúmal som jej nároky.

    Kto ju chce vidieť v praxi, môže na:
    http://www.midnite.yw.sk/?page_id=33

    Jej nevýhoda je nemôžnosť uploadovania fotiek s diaktritikou v názve (názov súboru je zobrazovaný ako popis pre fotku).

    Odpovedať
  • Johny

    29.11.2007 17:07

    tybi: pridávanie adsense premňa únavné nie je. Ja si iba zeditujem v téme súbor footer.php, uložím uploadnem a je to. Je to pre mňa asi take únavné, ako si ísť stiahnuť plugin, nainštalovať si ho a pridať si cez neho kód :) a vďaka za názor. Ten môj plugin nie je nič extra, je to iba oprava lokalizácie :)

    Odpovedať
  • tybi-admin

    29.11.2007 17:13

    Johny… áno, takto to mám vložené do sidebarov, ale inline do textu to takto ľahko nefunguje. Ten plugin je na pridávanie Adsense do textu, nie do footer-u alebo sidebar-ov. Funguje to presne tak, ako !–more–>, do textu pri písaní vložíš iba !–adsense–>, nemusíš kopírovať celý Adsense kód.

    Odpovedať
  • Johny

    30.11.2007 10:09

    tybi: ahaaa. už chápem. No ja som to vyriešil pridaním do súborov single.php, page.php, archives.php a search.php, ale vidím, že taký plugin tomu fakt pomôže. hlavne pri vypínaní, alebo zmene reklám.

    Odpovedať
  • Martino

    08.12.2007 18:19

    Nainstaloval jsem na zkoušku ten Popularity Content, ale vubec se mi nelibi, ze za kazdym clankem je ted udaj “Popularity: ” – da se toho nejak zbavit??? Zkousel jsem kde co a neprisel jsem na to.. Dik za radu..

    Odpovedať
  • tybi-admin

    08.12.2007 20:12

    Ahoj Martino… V souboru popularity-contest.php najdi tohle:
    @define(‘AKPC_SHOWPOP’, 1);
    a změň to na tohle:
    @define(‘AKPC_SHOWPOP’, 0);

    Jinak podobné otázky prosím směrovat na http://forum.seochat.sk

    Odpovedať
  • Matúš

    09.11.2008 23:52

    Ahoj.

    Ja by som ťa chcel upozorniť tiež na zopár užitočných pluginov.
    http://lesterchan.net/portfolio/programming/
    Je tam napr. počítanie prezretí článkov, tlačenie alebo odosielanie článkov mailom, čo sa mi na starom blogu osvedčilo. :-)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *